Porady dietetyczne w słupskim szpitalu
|Porady żywieniowe i indywidulane konsultacje zaproponowały pacjentom z chorobami nerek dietetyczki ze słupskiego szpitala.
Marzec został ogłoszony miesiącem dla nerek. Z tej okazji panie dietetyczki pracujące w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Słupsku zorganizowały spotkanie dla osób dotkniętych schorzeniami nerek. Tych już dializowanych, i tych zagrożonych dializami. Przyszło na nie kilkanaście osób.
Specjalistki – Milena Taranowicz, Edyta Jasińska i Martyna Szadzińska – opowiedziały pacjentom jak dbać o nerki, jakie badania wykonywać, by kontrolować ich stan, co i jak jeść, aby utrzymać nerki w jak najlepszej formie. Zdradziły też kilka kulinarnych trików pomagających zachować smak niektórych potraw, które dla dobra nerek muszą być poddane specjalnej obróbce i nie mogą być tradycyjne przyprawiane.
Następnie zaprosiły przybyłe osoby na indywidulane konsultacje i badania na analizatorach składu ciała.