W ramach obchodów 71 rocznicy Powstania Warszawskiego Miejska Biblioteka Publiczna w Słupsku organizuje cykl spotkań z uczestnikami tamtych dramatycznych wydarzeń Debata oxfordzka oraz Klub Czarnego Krążka 2.0
30 lipca o godzinie 17 odbędzie się Debata oxfordzka „Czy współczesne społeczeństwo byłoby gotowe wziąć udział w Powstaniu?” W dyskusji udział wezmą dwie trzyosobowe drużyny pasjonatów historii. Ich zadaniem będzie przekonanie zgromadzonej publiczności do swojej tezy za pomocą merytorycznych argumentów, zaprezentowanych w ciekawy sposób. W trakcie spotkania liczymy na zaangażowanie publiczności, która będzie miała możliwość aktywnego udziału w debacie.
Zachęcamy widzów – piszą organizatorzy do zadawania pytań mówcom, komentowania podnoszonych przez nich argumentów oraz głosowania ZA lub PRZECIW dyskutowanej tezie. Moderatorem debaty będzie Marcin Sałata – radny Rady Miejskiej w Słupsku.
31 lipca w godzinach 11.30 – 17. Klub Czarnego krążka organizuje „ Zakazane Piosenki” z udziałem 2 Słupszczanek, które walczyły w Powstaniu Warszawskim
Krystyna Wasiuszko (ps. „Krysia”) – ur. 26.03.1929 r. w Warszawie, zam. na Starym Mieście, w 1942 r. przyjęta do i Szarych Szeregów, brała udział w działaniach dywersyjnych, jako młoda uczestniczka Powstania Warszawskiego (w batalionie „Wigry”) była przewodnikiem po kanałach, zaopatrywała powstańców w żywność, kolportowała informacje; ranna doczekała kapitulacji, następnie wywieziona do Frankfurtu nad Odrą, gdzie przymusowo pracowała; po wojnie wróciła do Warszawy, skąd w styczniu 1949 r. została skierowana do pracy w Słupsku.
W trakcie spotkania będzie można wysłuchać patriotycznych utworów, które podnosiły ducha walki w powstańczej Warszawie. Zaprezentowane zostaną zdjęcia powstańczego fotografa pana Joachima Joachimczyka i przedstawiona jego niezwykła biografia. Spotkanie poprowadzi moderatorka Klubu Czarnego Krążka p. Maria Chamier-Gliszczyńska. Gośćmi specjalnymi będą dwie słupszczanki – uczestniczki tych bohaterskich i dramatycznych wydarzeń: pani Barbara Kropielnicka (o godz. 1130) oraz pani Krystyna Wasiuszko (o godz. 1700).
Barbara Kropielnicka (ps. „Długowłosa”) – ur. 31.12.1932 r. w Warszawie, podczas Powstania Warszawskiego łączniczka i sanitariuszka w Batalionie „Zośka”, okres wrzesień 1944 – styczeń 1945 r. przetrwała na Okęciu, w kamienicach ocalałych z dewastacji Warszawy, po wojnie znalazła się w Bydgoszczy, potem Białogardzie, a we wrześniu 1959 r. zamieszkała w Słupsku.
Wykorzystujemy cookies (ciasteczka) do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie.
Cookies settings
Akceptuj
Odrzuć
Polityka prywatności i pliki cookies
Privacy & Cookies policy
Cookies list
Cookie name
Active
Polityka cookies
Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu Zbliżenia z siedzibą pod adresem 76-200 Słupsk al. Sienkiewicza 1/3.
Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies.
Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.