Warsztaty lodowe w elektryku
|Od stycznia 13 uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupsku Technikum przystąpiło do ogólnopolskiego projektu edukacyjnego „Kreatywne Warsztaty Lodowe z Schöller Ice Cream”. Wi ich trakcie uczyli się przygotowywać wykwintne desery.
Organizatorem ogólnopolskiego projektu jest Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. W Słupsku przystąpili do niego uczniowie klas gastronomicznych z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1.
Celem warsztatów jest:
- rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów,
- wspieranie uczniów w ich rozwoju osobistym,
- zwiększenie atrakcyjności i jakości kształcenia w szkole,
- poszerzanie wiedzy i umiejętności uczniów z zakresu komponowania deserów na bazie lodów ,,Schöller Ice Cream ”,
- wypracowanie autorskich receptur na kreatywny deser lodowy z wykorzystaniem lodów ,,Schöller Ice Cream’’.
Uczestnicy warsztatów mieli do dyspozycji 35 l lodów:, waniliowe, prażony migdał, pistacjowe z białą czekoladą, truskawkowe, sorbet granatowy i lody waniliowe . Warsztaty odbyły się w trzech wyznaczonych terminach. Pierwsze warsztaty uczestnicy rozpoczęli od degustacji i oceny ich wyglądu, smaku oraz konsystencji. Zapoznali się z literaturą dotyczącą deserów lodowych oraz zasadami foodpairing, Podczas tych warsztatów sporządzali różnego rodzaju elementów dekoracyjnych z czekolady, karmelu, ciasta cygaretowego oraz sosów owocowych oraz samodzielnie upieczonych ciastek, które pozwoliły stworzyć efektowne desery. Wszystkie propozycje deserów wykonywali pod okiem Małgorzaty Romankiewicz- Częścik. Na każde warsztaty uczniowie przygotowali wcześniej propozycje podania wraz z przepisami