W środę, 14 maja, o godzinie 12:00 w słupskim ratuszu odbędzie się „Uczta Kraszewskiego” – wykład i prezentacja o Józefie Ignacym Kraszewskim. Zaplanowano też warsztaty pisania gęsim piórem. Wydarzenie organizowane jest w ramach Tygodnia Bibliotek. Wykład poprowadzą dr Aneta A. Duda oraz dr Anna Łozowska-Patynowska, a muzykę przygotuje Joanna Złotkowska.
Jak pisał Józef Ignacy Kraszewski: „Każdy człowiek ma trzy życia w sobie: jedno, po którem płacze, drugie w którem żyje i stęka, trzecie, którego się spodziewa”.
– Będzie to opowieść o Józefie Ignacym Kraszewskim, ale inna niż suchy wykład o dorobku pisarza. Chcemy odkryć wspólnie z państwem tego wyjątkowego człowieka i pokazać go w wielu wymiarach, albowiem to prawdziwy człowiek renesansu. Oprócz tego, że jawi się nam jako ojciec polskiej powieści, to niewiele wiemy o jego rozlicznych pozostałych działaniach – mówią organizatorzy.
Józef Ignacy Kraszewski (1812-1887) komponował muzykę salonową, pisał poezję, rysował i malował, a także tworzył akwaforty. Kolekcjonował artefakty i zbierał cenne książki, nieustannie podróżował wysyłając jednocześnie w trybie ekspres pisane na gorąco relacje. Interesował się historią, polityką… i kobietami. Miał zdolności przewidywania przyszłości, których nie potrafił niestety wykorzystać przy zarządzaniu swoim majątkiem. Wciąż obciążony długami, nie wyciągał wniosków z porażek, z lubością uciekając się do narzekania na wszystko, na co mógł. Uwielbiał słodycze i gęsie pióra, którymi pisał przez całe życie.
– W naszej opowieści znajdą się wszystkie te wątki, sycąc ducha, posłuchamy kompozycji pisarza, zobaczymy jego rysunki i obrazy oraz spróbujemy lubianych przez niego łakoci. Publiczność może spróbować swoich sił w pisaniu gęsim piórem, (inkaust nie będzie sporządzony z sadzy i czerwi, proszę się nie obawiać o szaty). Mamy także dla wszystkich niespodziankę. Serdecznie zapraszamy – zachęcają organizatorzy.
Wydarzenie wspólnie organizują Urząd Miejski w Słupsku, Miejska Biblioteka Publiczna w Słupsku, dr Anna Łozowska Patynowska, Koło Historii Kultury Materialnej XIX Wieku Secesja oraz Joanna Złotkowska. Źródło: Urząd Miejski w Słupsku / Zdjęcie: Tomasz Wojtalik
Wykorzystujemy cookies (ciasteczka) do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie.
Cookies settings
Akceptuj
Odrzuć
Polityka prywatności i pliki cookies
Privacy & Cookies policy
Cookies list
Cookie name
Active
Polityka cookies
Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu Zbliżenia z siedzibą pod adresem 76-200 Słupsk al. Sienkiewicza 1/3.
Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies.
Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.