Uznanie dla pracy słupskiego szpitala

Miejsca wśród finalistów w dwóch kategoriach konkursu „Zdrowa Przyszłość – Inspiracje” zdobył Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Słupsku. Docenione zostały projekty prehabilitacji bariatrycznej oraz pomocy osobom narażonym na ciężkie przejście COVID – 19.

W tegorocznej edycji konkursu Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Słupsku dwa razy uplasował się w finale. W kategorii „Innowacje w szpitalu – medycyna – nowatorskie metody leczenia” wśród finalistów znalazł się program prehabilitacji bariatrycznej prowadzonej w oddziale Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej. Natomiast w kategorii „Profilaktyka i popularyzacja zdrowego stylu życia” słupski szpital znalazł się wśród finalistów za realizację projektu „Pomorskie Wspiera”, który stworzony został przez Samorząd Województwa Pomorskiego.

Z laurów zadowolony jest Zarząd słupskiego szpitala. – Po raz kolejny otrzymujemy dowody uznania działań podejmowanych przez personel naszego szpitala, co dowodzi sumiennej pracy całego naszego zespołu i wszystkich pracowników – mówi Andrzej Sapiński, prezes Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Słupsku. – Dziękuję wszystkim zaangażowanym w docenione projekty. Życzę, aby zaangażowanym w oba projekty, aby nagroda dała im energię do dalszej pracy na rzecz pacjentów – zaznacza Anetta Barna – Feszak, wiceprezes Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Słupsku.

O nagrodzonych projektach.

Samorząd Województwa Pomorskiego w trosce o zdrowie mieszkańców regionu rozpoczął realizację projektu pn.: „Pomorskie Wspiera”. Ideą projektu jest przeciwdziałanie i zapobieganie skutkom COVID-19, poprzez objęcie wsparciem minimum 3000 mieszkańców województwa pomorskiego, którzy: przeszli zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 (tzw. ozdrowieńcy) oraz/lub, są szczególnie narażeni na ciężki przebieg choroby i jednocześnie są zagrożeni wykluczeniem społecznym, przede wszystkim: seniorów (po 60 roku życia), osoby z niepełnosprawnościami i chorobami przewlekłymi. W projekcie biorą udział: Szpital Specjalistyczny w Kościerzynie Sp.  z o.o., Pomorskie Centrum Reumatologiczne im. dr Jadwigi Titz-Kosko w Sopocie Sp. z o.o. oraz Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Janusza Korczaka w Słupsku Sp. z o.o, który jest najaktywniejszą w projekcie jednostką – objął wsparciem projektu pierwszą grupę 300 osób, a obecnie udziela wsparcia dla kolejnej grupy 300 osób.

Prehabilitacja bariatryczna to zespół działań mających na celu przygotowanie Pacjentów chorujących na otyłość do leczenia operacyjnego. W ramach utworzonego projektu Chorzy przygotowujący się do chirurgicznego leczenia otyłości objęci są wielospecjalistyczną opieką na kilka miesięcy przed operacją. Założenia prehabilitacji bariatrycznej to edukacja pacjentów na temat zdrowego stylu życia, prawidłowego żywienia, utrata masy ciała przed operacją, codzienna aktywność fizyczna, zaprzestanie palenia tytoniu i używania alkoholu, opieka psychologa i dietetyka. Wszystkie wyżej wymienione działania mają na celu prawidłowe, wielokierunkowe przygotowanie Pacjenta do operacji, a w konsekwencji redukcję ryzyka powikłań, skrócenie czasu operacji i znieczulenia, zmniejszenie liczby dni spędzonych w szpitalu, poprawę stanu odżywienia, zmniejszenie katabolizmu okołooperacyjnego, przyspieszenie rekonwalescencji i obniżenie kosztów leczenia.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wykorzystujemy cookies (ciasteczka) do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie.
Cookies settings
Akceptuj
Odrzuć
Polityka prywatności i pliki cookies
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Polityka cookies
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu Zbliżenia z siedzibą pod adresem 76-200 Słupsk al. Sienkiewicza 1/3.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. a)      dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. b)      tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. c)       utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  1. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne”  (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  2. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  1. a)      „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  2. b)      pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  3. c)       „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  4. d)      „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  5. e)      „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  1.  Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies.
  2. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  3. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Save settings
Cookies settings