Warsztaty lodowe w elektryku

Od stycznia 13 uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupsku Technikum  przystąpiło do ogólnopolskiego projektu edukacyjnego „Kreatywne Warsztaty Lodowe z Schöller Ice Cream”. Wi ich trakcie uczyli się przygotowywać wykwintne desery.

Organizatorem ogólnopolskiego projektu jest Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. W Słupsku przystąpili do niego uczniowie klas gastronomicznych z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1.

Celem warsztatów jest:

  • rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów,
  • wspieranie uczniów w ich rozwoju osobistym,
  • zwiększenie atrakcyjności i jakości kształcenia w szkole,
  • poszerzanie wiedzy i umiejętności uczniów z zakresu komponowania deserów na bazie lodów ,,Schöller Ice Cream ”,
  • wypracowanie autorskich receptur na kreatywny deser lodowy z wykorzystaniem lodów ,,Schöller Ice Cream’’.

Uczestnicy warsztatów mieli do dyspozycji 35 l lodów:, waniliowe, prażony migdał, pistacjowe z białą czekoladą, truskawkowe, sorbet granatowy i lody waniliowe . Warsztaty odbyły się w trzech wyznaczonych terminach. Pierwsze warsztaty uczestnicy rozpoczęli od degustacji i oceny ich wyglądu, smaku oraz konsystencji. Zapoznali się z literaturą dotyczącą deserów lodowych oraz zasadami foodpairing,  Podczas tych warsztatów sporządzali różnego rodzaju elementów dekoracyjnych z czekolady, karmelu, ciasta cygaretowego oraz sosów owocowych oraz samodzielnie upieczonych ciastek,  które pozwoliły stworzyć efektowne desery. Wszystkie propozycje deserów wykonywali pod okiem Małgorzaty Romankiewicz- Częścik. Na każde warsztaty uczniowie przygotowali wcześniej propozycje podania wraz z przepisami

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *