Po raz dwunasty w Stacji Oceny Odmian w Karżniczce odbyły się w niedzielę 4 października Słupskie Pokopki. Gwiazdą imprezy, oprócz występującego w roli głównej ziemniaka, był rozśmieszający do łez występ aktorów z filmu Ranczo – Bogdana Kalusa i Piotra Pręgowskiego z udziałem Jacka Łapota i Dariusza Szwedy.
Doskonała, ciepła i słoneczna pogoda przyciągnęła tysiące osób, które mogły z powodzeniem zrobić duże przedzimowe zakupy ziemniaków różnych odmian oraz zaopatrzyć się w owoce i warzywa. A było w czym wybierać, bowiem na tegoroczne Święto Ziemniaka przybyło wyjątkowo wielu handlowców.
Sporym zainteresowaniem cieszyły się także stoiska kół gospodyń wiejskich i gospodarstw agroturystycznych prezentujące regionalne przysmaki. Imprezę zaszczycili samorządowcy i politycy, a wśród nich Kazimierz Plocke – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który wręczył nagrody wyróżniającym się rolnikom. Nagrody Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego otrzymali: Zbigniew Stola z Przewłoki, Wiesław Dzięciołowski i Kazimierz Kozina z firmy Farm Frites Poland S.A w Lęborku oraz Anatoliusz Mikucki z Centrali Nasiennej.
Słupskie pokopki były również okazją do wyróżnienia przez starostę słupskiego Zdzisława Kołodziejskiego najlepszych producentów ziemniaka – statuetką bursztynowa bulwa. To zaszczytne wyróżnienie otrzymali Agnieszka i Jacek Mączka z Grąsina, Agata Kwaśniewska-Rapta i Piotr Rapta z gminy Kępice oraz Dariusz Wysocki z Bolesławic. Z kolei wyróżnienie w konkursie na najlepszego producenta ziemniaków w roku 2015 otrzymał Robert Piskuła ze Strzyżyna.
Sporą atrakcją ziemniaczanej imprezy był konkurs kulinarny na najlepszą potrawę ziemniaczaną, do której przystąpiło 8 zespołów. Jury oceniające potrawy przygotowane w konkursie kulinarnym wybrało jednogłośnie pierogi z farszem ziemniaczano-kurkowym będące dziełem pani Marii Jońcy z gospodarstwa agroturystycznego w Dębnicy Kaszubskiej.
Fot. Zbigniew Bielecki
To danie, jak i inne biorące udział w konkursie można było dowolnie kosztować. Imprezę zorganizowaną przez Starostwo Słupskie, Gminę Damnica i Stację Doświadczalną Oceny Odmian w Karżniczce w atrakcyjny sposób poprowadzili Grzegorz Gurłacz – dyrektor Centrum Edukacji i Kultury w Damnicy oraz Paweł Lewandowski z Urzędu Gminy w Damnicy.
Wykorzystujemy cookies (ciasteczka) do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie.
Cookies settings
Akceptuj
Odrzuć
Polityka prywatności i pliki cookies
Privacy & Cookies policy
Cookies list
Cookie name
Active
Polityka cookies
Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu Zbliżenia z siedzibą pod adresem 76-200 Słupsk al. Sienkiewicza 1/3.
Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies.
Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.